Je bent hier: Home \ Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Regelmatig krijgen wij vragen over het bleken, witter maken en onderhouden van onze tanden. Hier vindt je een overzicht van de meest gestelde vragen.

Hoe krijg ik de gele kleur van mijn tanden witter?

Om wittere tanden te krijgen is de eerste stap is het weghalen van aanslag door roken of koffie van de voortanden. Dan kan de tandarts bekijken of de verkleuring misschien komt door oude of slechte vullingen. Daarna kan er

besloten worden om de tanden witter te maken met behulp van een bleekmethode. De bleekmethode kan thuis toegepast worden of bij de tandarts of in een combinatie van beide. De bleekmethoden zijn volledig veilig gebleken in de loop der jaren. Wel is altijd regelmatige check-up door detandarts nodig om het resultaat (witte tanden) op peil te houden. 

Ik heb donkere verkleuringen in mijn voortanden, wat te doen?

Een goede schoonmaakbeurt van de tanden door de tandarts of mondhygiëniste kan verhelderend werken als start. Als uw tanden erg donker zijn kan het meerdere behandelingen met bleken in de praktijk gecombineerd met behandelingen met thuisbleken. Dit kan tot wel drie maanden vergen maar de kans op succes is erg hoog.Het kan dan van belang zijn ook eventuele aanwezige vullingen te vervangen om het resultaat mooier te maken, waarbij het het beste is de vullingen na het bleken te vervangen, zodat de kleur aan de nieuwe situatie aangepast kan worden.

Ik heb witte vlekken in mijn tanden, is dit te verhelpen?

Ja , witte vlekken zijn te verwijderen. Soms moet de tandarts iets aan de vlekken slijpen, maar in combinatie met een bleekmethode kunnen de resultaten verbluffend zijn. Het allerbelangrijkste voor u is u te laten informeren door de tandarts, zodat u gezamenlijk de juiste beslissing kunt nemen en problemen voorkomt.

Kunnen donker geworden oude vullingen gebleekt worden?

Vullingen en schildjes van kunsthars of porselein kunnen niet gebleekt worden. Vaak helpt gewoon polijsten wel, maar als dat niet zo is, kunt u het oppervlak van de vullingen opnieuw doen. Ook kunt u besluiten om ze geheel te vervangen metnieuwe kunsthars of porseleinen schildjes. Nogmaals, pas de vullingen vervangen als er gebleekt is.

Hoe lang blijven tanden gebleekt?

Bij iedereen is dat anders. Het hangt af van vele factoren zoals onder andere wat u eet, de originele kleur van uw tanden, hoe hard uw tanden zijn (porositeit) en de mate van slijtage.

Op welke manieren kun je bleken?

Het bleken is in twee manieren te verdelen; whet bleken van buitenaf op de tand (externe bleken) en het bleken vanuit het binnenste van de tand (interne bleken). Dan zijn er weer twee verschillende manieren van extern bleken, die in hoofdzaak te verdelen zijn in “in de praktijk bleken” en “thuis bleken”. “In de praktijk” van de tandarts bleken gaat sneller maar kost iets meer, “thuis bleken” kan uiteenlopen van een week tot enige weken, de kosten liggen daarbijlager. Bij beide externe bleekmethoden worden carbamide peroxide gels gebruikt in verschillende sterkten. De beste resultaten worden weer bereikt met een combinatie van beiden.

Ik heb een donkere tand. Kan ik die met thuisbleken wit krijgen?

Dat hangt sterk van de situatie af, de tandarts zal dat moeten bekijken. In veel gevallen is of met extern bleken of met intern bleken de donkere tand wit te krijgen. Als dat niet naar tevredenheid lukt kan altijd nog besloten worden om een kunsthars of porseleinen schildje aan te brengen in de gewenste kleur.

Ik heb altijd veel gerookt- kunnen mijn tanden witter gemaakt worden?

Ja, hierbij kan extern bleken (zie eerder) veelal goed helpen. In die gevallen waarbij dit niet zo is kunnen kunsthars- of mooie porseleinen schildjes uitkomst bieden.

Worden tanden door speciale bleektandpasta’s echt witter?

De tijd dat de tandpasta werkelijk in contact is met de tanden is te kort om eventueel aanwezige bleekchemicaliën hun werk te kunnen laten doen.Het resultaat is in alle gevallen slechter dan de door de tandarts gebruikte methoden. Bovendien kunnen deze tandpasta’s schurende producten bevatten die het glazuur weg schuren in verloop van de tijd. Neem contact op voor de mogelijke oplossingen voor witte tanden.

Ik heb een spleet tussen mijn voortanden, kan deze gesloten worden?

Er zijn verschillende manieren om de spleet te sluiten:1e. Met een beugel, vast of uitneembaar, is vaak de beste manier, welmeerdere zittingen.2e. Met composiet (kunsthars) schildjes ( één zitting )3e. Porseleinen schildjes ( twee zittingen )4e. Met kronen als de tanden sterk beschadigd zijn ( twee zittingen )

Mijn tanden zijn te smal- kan ik ze groter maken?

Ja. Met composiet schildjes, met porseleinen schildjes of met kronen. Er zijn verschillende manieren waarop je van te voren kunt zien hoe je eruit ziet met langere of bredere tanden. Je moet er wel voor naar de cosmetische tandarts komen.

Mijn hoektanden zijn te puntig, ik zie er uit als een vampier?

Het cosmetisch recontouren of opnieuw vormgeven van je hoektanden is de beste oplossing. Dit kan door ze wat ronder te slijpen of door er stukjes aan te plakken waardoor ze er wat ronder uit gaan zien. Met een snelle pijnloze zitting wordt hoeje eruit ziet in één klap verbeterd.

Mijn tanden zijn ongelijk, wat kan ik er aan doen?

Cosmetisch beslijpen, porseleinen schildjes, beugels, kunsthars schildjes of kronen kunnen allemaal in aanmerking komen om uw probleem op te lossen. Een zitting om u van advies te dienen zal ervoor nodig zijn.

Mijn tanden steken erg naar voren. Is een beugel mijn enige mogelijkheid?

Nee, beugelen ofwel orthodontie is vaak de beste oplossing, maar een compromis is nog wel eens te bedenken, waardoor u in een beperkt aantal zittingen klaar bent. Een cosmetisch consult kan u uitsluitsel geven wat de mogelijkheden zijn.

Mijn tanden zijn niet te zien als ik lach. Kunt u dat veranderen?

Weer is orthodontie ofwel beugelen uw beste mogelijkheid, de tanden kunnen naar beneden gebracht worden om ze meer te laten zien met lachen. Soms echter is dan ook chirurgie een advies. Kunsthars of porseleinen schildjes zijn een mogelijk alternatief. Bespreek het opeen cosmetisch consult.

Mijn lach ziet er vreselijk uit. Kunt u er iets aan doen?

Met een cosmetisch consult komen we er vast uit hoe u uw lach kunt verbeteren. Soms schildjes, soms veranderingen tandvlees, soms beugelen, vaak een combinatie van enige mogelijkheden.

Ik heb een tandvleeslach, kan daar iets aan gedaan worden?

Ja, er kan regelmatig iets aan gedaan worden, een cosmetisch consult kan er uitsluitsel over geven. Cosmetisch het tandvlees verplaatsen of tandvlees vorm veranderen is een manier. Soms kan beugelen helpen, vaak in combinatie met chirurgie. Daarvoor heeft u een cosmetisch consult nodig met een getrainde cosmetisch tandarts, soms met een parodontoloog of met een orthodontist eneventueel een kaakchirurg.

Mijn tandvlees is opgetrokken en nu zijn mijn tanden veel langer geworden, wat kan er aan gedaan worden?

Soms kan er extra tandvlees aangebracht worden om de ( gevoelige ) tandhalzen opnieuw te bedekken. Dit kan met nieuwe en verfijnde technieken met een vrijwel voorspelbaar resultaat. Daarnaast zijn schildjes een goede mogelijkheid.

Er zit een donkere lijn boven mijn tand bij het tandvlees, wat is dat?

Meestal is het een metalen rand van een kroon of de doorschemering van een donkere wortel. Een cosmetisch tandarts maakt daar kronen met porseleinen randen of volledig porseleinen kronen. Een cosmetisch consult geeft u de exacteoorzaak en de beste oplossing.

Mijn kroon op een voortand lijkt helemaal niet op mijn andere tanden, kan daar iets aan gedaan worden?

Dit is de moeilijkste opdracht binnen de tandheelkunde. Om “namaak” op “natuur” te laten lijken is alleen met een heleboel ervaring en kundigheid van zowel de tandarts als de techniker mogelijk. Juist bij de voortanden luistert ditnog eens extra nauwkeurig. Soms moet er dan ook besloten worden twee tanden tegelijk te behandelen, om symmetrie te kunnen bereiken.

Mijn tandvlees bloed als ik poets of tandenstokers gebruik. Is dit normaal?

Nee! Dit is niet normaal. Een mooi gebit en daarmee een mooie lach begint bij gezond tandvlees. Als tandvlees ontstoken is ziet het er niet alleen lelijk uit maar gaat het ook terugtrekken waardoor de tanden er ook nog eens lelijk uit gaan zien. Onderhoud uw gebit dus goed en laat u daarin bijstaan en adviseren door uwtandarts of mondhygiëniste. Bij een cosmetisch consult zal er zeker ook over gesproken worden.

Ik ben al over de vijftig, ben ik niet te oud voor beugelen?

Nee. Desgewenst kunt u ervoor kiezen om tandkleurige “slotjes” te gebruiken waardoor het niet zo duidelijk toont dat u beugelt. Uitneembare beugels kunnen soms ook een oplossing zijn, waarbij u de beugel uitlaat als u een belangrijke bijeenkomst heeft.Orthodontie is vaak de meest kosten-effectieve behandeling omdat er verder niet aan tanden geslepen wordt en uw eigen tanden dus intact worden gelaten. Alles wat een tandarts in uw mond maakt zal weer na een aantal jaren vernieuwdmoeten worden.